Tilbage til inspiration

Forlæng levetiden på din vaskemaskine

Udgivet 20. januar 2021.

Skrevet af Jolanta Emilia Skowronska

Jolanta Emilia Skowronska studerer Digital Marketing og er PR praktikant hos Make It Good Again. Hun har en kandidat i Statskundskab, elsker faglitteratur, lange samtaler og yoga. Som miljø entusiast, har hun forberedt en række artikler, der handler om at passe på de ting vi ejer, så vi kan forlænge deres levetid. Hun håber du vil kunne lide artiklerne og finder hendes tips hjælpsomme. Hvis du har nogen spørgsmål til Jolanta, kan du kontakte hende via LinkedIn.

De fleste moderne vaskemaskiner tager sig af sig selv, og kræver ikke særlig opmærksomhed. Men som med ethvert husholdningsudstyr, kræver vaskemaskinen en lille smule vedligeholdelse, hvis den skal bruges i mange år.

Vask med passende frekvens.

Vasker du flere gange om dagen? Det er værd at være forsigtig med dette. Overdreven korte intervaller mellem vask kan føre til overophedning af komponenter i apparatet. Og det er derfor desværre en hurtig vej til en ødelagt maskine. Hold derfor mindst én time pause mellem vaskene.

Overfyld ikke tromlen.

  • En overfyldt tromle betyder højere strøm- og vandforbrug.
  • Vasken er mindre effektiv, og stofferne krølles mere og kan blive beskadiget.
  • En overbelastet tromle kan simpelthen bryde sammen.

Afkalk din vaskemaskine.

Hårdt vand er en af vaskemaskinens største fjender. Det tilfører skadelig sten til maskinens mange komponenter. Så det kan beskadige, ikke kun tromlen og varmelegemet, men også afløbsslangen. Forskellige kemiske rengøringsmidler beskytter mod kalk, men jeg anbefaler at du bruger naturlig citronsyre. Sådan afkalker din vaskemaskine trin for trin.

Tøm filteret.

Først og fremmest, husk at kontrollere hvad du lægger i vaskemaskinen. Selvom et lille stykke stof, der ligger tilbage i lommen virker harmløs, ødelægger det enheden langsomt. Tjek derfor lommerne inden hver vask. Små genstande, der falder i sprækkerne, såsom mønter eller knapper, kan også være årsag til skade. Syede perler eller pailletter kan også gå løs under vask. Derfor skal sådant tøj være sikret (helst i poser). Filteret er placeret i bunden af vaskemaskinen for at fange eventuelle små genstande, der kan tilstoppe afløbsslangerne. Husk at tage det ud og rengøre det mindst en gang om måneden.

Rengør pulver skuffen, låget, pakningerne og huset.

En vaskemaskine er et fantastisk sted for bakterier og skimmelsvamp at vokse. Det er derfor godt at tørre døren og forsegler af efter hver vask, og lade vaskemaskinen være åben, så den kan tørre godt og ventilere indvendigt. Vask pulver skuffe under rindende vand, så snart du kan se noget tørt snavs i den. Enheden skal vaskes udenfor lige så vel som alle andre hårde hvidevarer.

Læs betjeningsvejledningen

Hver vaskemaskine er forskellig, og forskellige producenter anbefaler forskellige vedligeholdelsesmetoder. Derfor er det værd at læse betjeningsvejledningen og følge de anbefalinger, inden du bruger vaskemaskinen for første gang.

Alvorlige fejl og mangler på vaskemaskiner er som regel ikke ejerens fejl men snarere en konsekvens af fejl fra producentens side. Det er dog værd at følge reglerne og tricks nævnt ovenfor for at forhindre, at vaskemaskinen slides hurtigere. Hvis du har problemer med din vaskemaskine - opret din reparation, og vælg den bedste reparatør for dig.

Lad os sammen gøre op med køb-og-smid-væk-samfundet.