Tilbage til inspiration

Reparation af høretelefoner? Kunne det have været undgået? Sådan opbevares, rengøres og vedligeholdes dine høretelefoner.

Udgivet 3. marts 2021.

Skrevet af Jolanta Emilia Skowronska

Jolanta Emilia Skowronska studerer Digital Marketing og er PR praktikant hos Make It Good Again. Hun har en kandidat i Statskundskab, elsker faglitteratur, lange samtaler og yoga. Som miljø entusiast, har hun forberedt en række artikler, der handler om at passe på de ting vi ejer, så vi kan forlænge deres levetid. Hun håber du vil kunne lide artiklerne og finder hendes tips hjælpsomme. Hvis du har nogen spørgsmål til Jolanta, kan du kontakte hende via LinkedIn.

Reparation af høretelefoner? Kunne det have været undgået? Ja, det kunne det. Den mest almindelige årsag til fejl på høretelefoner, er forsømmelse. Hvordan man rengører og vedligeholder høretelefoner virker ofte meget indlysende og rutinemæssigt, men paradoksalt nok forsømmes og gøres det ikke. Find ud af, hvordan du tager dig af dine høretelefoner, for at undgå fremtidige reparationer eller udskiftning af dem.

Vedligeholdelse af høretelefoner i daglig brug.

Høretelefoner er et dagligdags produkt i dag. Ligesom en kop eller gaffel. Næsten alle bruger dem. Problemet ved netop at være et "hverdagsprodukt" er at det udsættes for flere eksterne faktorer. Såsom eksponering for store temperaturforskelle, fugtighed, sol, men også mekaniske problemer (bøjning, strækning af kablet) og substanser (vand , fedt, talg, sved, salt, syrereaktioner, ingredienser i parfume og cremer). Det skal derfor huskes, at høretelefoner er mekanisk og lavet af materialer og elementer, der hver gang de bæres, kommer i kontakt med forskellige sekreter i vores kroppe.

Hvad skal jeg gøre for at undgå at reparere høretelefonerne? Enkelt, banalt og logisk, men ofte glemt:

 • Slå eller smid ikke høretelefonerne på en hård overflade, når du lægger dem væk - brug et etui, underlag eller stativ til høretelefoner.
 • Sørg for at du ikke taber høretelefonerne på jorden, at du ikke sætter dig på dem, og at de ikke bliver stødt af for tunge genstande.
 • Husk at ikke trække, strække eller bøje i kablet.
 • Pas på med at træde på kablet, hvis det slæber hen af jorden.
 • Hold øje med at kontorstolen ikke kører over kablet.
 • Stræk ikke i kablet på høretelefonerne, når du tager dem af og på, som om de var lavet af gummi.
 • Udsæt ikke høretelefonerne for sol, ekstreme temperaturer og høj luftfugtighed - efter lytning skal du rengøre høretelefonerne for snavs, sved, ørevoks og derefter lade dem tørre.
 • Pak ikke svedige eller fugtige høretelefoner ind i noget eller læg det i etuiet uden tilstrækkelig luftcirkulation. Vask stof-ørepuder af og til i varmt vand med kun lidt væske. Vask skum og tippene regelmæssigt med varmt vand.
 • Efter at have sat stikket i afspilleren eller forstærkeren, må du ikke trække eller bøje i det, for ikke at beskadige stikket.
 • Hvis du ikke længere bruger høretelefonerne, skal du beskytte dem mod støv - evt. i æsken der fulgte med ved indkøb. Fold kablet løst i cirkler.

Hvordan renser jeg mine in-ear høretelefoner?

Snavs kan ikke kun beskadige høretelefonerne, men også påvirke deres lydkvalitet. Små partikler af snavs kan falde ned i membranen og forvride musikken. Det er mindst problematisk at rengøre in-ear høretelefoner uden gummipuder.

For at klare dette skal du bruge følgende elementer:

 • Tandbørste med bløde børster
 • Vatrondel
 • Isopropylalkohol

Begynd rengøringen med en børste først. Skrub forsigtigt. Rengør hele overfladen på denne måde og pas på ikke at trykke snavset ind. Efterfølgende, blødgør en vatrondel let med isopropylalkohol. Dog kun fugtig, og ikke våd. Intet skal kunne dryppe af den. Du ønsker ikke, at væsken kommer ind i høretelefonerne. Tør hele høretelefon huset og kablet af med den forberedte vatrondel. Til sidst skal du tørre dem af med en tør klud eller vatrondel og lade alt tørre. Ideelt set i et par timer, for at være sikker. Nu er høretelefonerne rene og desinficerede.

Hvordan renser jeg mine in-ear høretelefoner med gummipuder?

Her er processen meget det samme som ved almindelige in-ear-modeller. Den eneste forskel er, at vi har et par gummipuder, som vi indsætter i øregangen. Disse elementer skal bare repareres separat.

 1. Fjern gummiet.
 2. Brug børsten til at aftørre hovedtelefonens hus.
 3. Tør af med en vatrondel dyppet i isopropylalkohol.
 4. Læg gummipuderne i blød i sæbevand.
 5. Fjern alt snavs fra puderne med en vatpind
 6. Tør alt af. Sørg for det er helt tørt.

Hvordan renser jeg mine on-ear høretelefoner med læder eller læderlignende materiale?

Hele huset, dvs. al plast og bøjlen, kan rengøres med en let fugtig mikrofiberklud. Du kan også bruge vinduesrenser til dette. Selvfølgelig skal væsken ikke sprøjtes på høretelefonerne, men kluden. Tør af, men undgå steder, der er dækket af læder eller andre lignende materialer. Brug smøremidler til læderprodukter (tegnebøger, sko, handsker) til hørebøfferne og andre steder der måtte være læder(lignende) material. Det ville være perfekt at bruge klude specielt dedikerede til vedligeholdelse af læder. Efter rengøring af høretelefonerne skal du lade dem trække vejret og tørre. Så får dine høretelefoner helt sikkert smukke friske farver.

Hvordan renser jeg mine on-ear høretelefoner med stofdække?

Nu er det tid til høretelefoner med ørestykker af stof (såsom velour). Bare at tørre dem vil ikke gøre meget. Støv holder fast ved disse typer materialer, og de bliver lettere beskidte. Dette snavs kommer ikke let af, hvis vi forsømmer det. Den bedste måde er at vaske dem er med hænderne, fordi en vaskemaskine kan beskadige deres sarte materiale. Hæld blot varmt vand i en skål og tilsæt lidt vaskemiddel. Lad dem ligge i blød i et stykke tid og vask dem forsigtigt i dine hænder uden at skrubbe dem. Massér dem forsigtigt med håndfladen. Efter vask skal du klemme vandet ud forsigtigt og lade dem tørre helt. Senere kan du sætte dem på hovedtelefonerne igen og nyde dine nyrengjorte høretelefoner.

Opbevaring af høretelefoner.

Når du ikke bruger hovedtelefonerne eller hvis du ved at du ikke skal bruge dem i lang tid, er det bedst at beskytte dem mod støv og mulige stød. Jeg anbefaler:

Hvis du har læst artiklen, ved du allerede, hvordan du tager dig af dine høretelefoner, og du ved, at det ikke er en kompliceret sag. Hvis du bruger 10 minutter en gang om måneden på at rengøre dine hovedtelefoner, holder du dem rene og effektive. Men hvis du alligevel har problemer med dine høretelefoner og de skal repareres, kan du oprette din reparation og finde de bedste reparationsmuligheder for dig.

Lad os sammen gøre op med køb-og-smid-væk-samfundet.