Tilbage til inspiration

Har du problemer med dit tv? Her er hvad det kan skyldes.

Udgivet 10. februar 2021.

Skrevet af Jolanta Emilia Skowronska

Jolanta Emilia Skowronska studerer Digital Marketing og er PR praktikant hos Make It Good Again. Hun har en kandidat i Statskundskab, elsker faglitteratur, lange samtaler og yoga. Som miljø entusiast, har hun forberedt en række artikler, der handler om at passe på de ting vi ejer, så vi kan forlænge deres levetid. Hun håber du vil kunne lide artiklerne og finder hendes tips hjælpsomme. Hvis du har nogen spørgsmål til Jolanta, kan du kontakte hende via LinkedIn.

I denne artikel fokuserer jeg på de mest almindelige problemer med LCD (Liquid Crystal Display) og LED (LED-baggrundsbelysning) TV. Normalt kan vi ikke gøre noget for at undgå defekten, fordi det er en produktionsfejl. Tv'ets mærke betyder ikke noget her. Men, nogle gange virker problemet til at være større end det egentlig er. Herunder er præsenteret en række årsagsbeskrivelser og hvad du muligvis selv kan gøre ved det. Hvis ingen af dem fungerer, anbefaler jeg dog, at du indleverer dit tv, til en professionelt tv-reparatør, der kan afgøre hvad reparations mulighederne er.

Defekte pixels.

Dette er et problem, som alle der har været LCD-tv-brugere i længere tid kender alt for godt. Efterhånden gælder det primært for ældre modeller, men nogle gange ses det også i nyere modeller. En ikke-fungerende pixel vises som en sort plet og er generelt kun synlig tæt på. Så har vi at gøre med de såkaldte døde pixels. Modsat død pixel er hot pixel, dvs. steder, hvor vi beskæftiger os med konstant belysning af et givet område på skærmen. Ofte er den hvid, men nogle gange kan vi også støde på en rød eller grøn pixel.

Der er to måder at håndtere dette problem på egen hånd: tryk på den defekte pixel for at aktivere den, eller hold tv'et ved en høj temperatur, så den flydende krystal kan sprede sig mere. Effektiviteten af disse handlinger varierer dog og der er ikke garanti for succes.

Fejl i baggrundslys.

Tv-baggrundsbelysningen er lyserød eller blinker? Sådanne hændelser er direkte relateret til CCFL-lamper (lysstofrør), der bruges til at belyse matricer. Nogle gange er levetiden op til 10.000 timer. Det afhænger af tv-typen og producenten. Ved denne fejl, er det desværre nødvendigt at få professionel assistance til at udskifte pågældende lysstofrør.

Tv'et slukker og tænder af sig selv.

Den mest almindelige årsag til, at tv'et slukkes automatisk, kan være en gnistrende strømforsyning. Du kan eventuel prøve at rykke tv’et til en anden strømforsyning for at teste dette. Nogle modeller kan også have beskadiget T-Con modulet eller ASSY beklædnings elementet. Når det kommer til selvstændige enheder, kan vi mistænke fejl i moduler og andre komponenter. Temperaturen i rummet kan også påvirke tv’ets adfærd. Fugt har en meget negativ effekt på betjening af tv-apparatet. Infrarøde porte fra andre enheder kan også forstyrre driften af udstyret. Her mener jeg telefoner, bærbare computere og andre lignende enheder. Derfor kan du undersøge disse ting, inden du vælger at gå til en professionel.

Linjer, støj og slørede billeder.

Problemet med tv’et behøver nødvendigvis give de første to effekter. Det er ofte forårsaget af andre enheder, der forstyrrer dens funktionalitet. Computer, mikrobølgeovn, en støvsuger - deres proces kan ofte forårsage mindre eller mere betydningsfulde forstyrrelser i billedmodtagelsen. Disse tilfælde gælder hovedsageligt ældre tv-modeller. Dog kan nogle nyere tv-modeller også være modtagelige for denne type interferens. Det er også værd at prøve at udskifte tv-kablet. Hvis billedet er sløret, kontroller forbindelse positionerne på alle kabler. Fejlen kan også ligge hos signal udbyderen. Hvis ingen af disse faktorer gør sig gældende, og der stadig er støj og sløret billede, vil det være nødvendigt at søge hjælp hos en specialist.

Ødelagt fjernbetjening.

I tilfælde af LCD-tv kan vi have problemer med fjernbetjeningen forårsaget af lys udsendt af dem. Det påvirker infrarød kommunikation. Det sker også, at det kan være årsagen til svigtende lydsystem. I dette tilfælde skal du kontrollere knappernes funktionalitet. Årsagen kan også være forkerte indstillinger, eller tv-signal udbyderen er ansvarlig for denne type fejl. Prøv også at udskifte batterierne ;)

Hvis årsagen bag skyldes fjernbetjeningen, er der heldigvis en stort udvalg af nye tv-fjernbetjeninger.

Som jeg nævnte til at starte med, kræver tv-apparatet ikke meget særlig behandling fra os og problemerne der opstår med det, opstår sjældent direkte fra den måde, vi bruger det på. Heldigvis er de fleste mangler enkle. En del forskellige tv kan også repareres til rimelig pris. Har du en fejl på dit tv, du ikke selv kan fikse? Opret en reparation.

Lad os sammen gøre op med køb-og-smid-væk-samfundet.