Tilbage til inspiration

De mest almindelige fejl i køleskabe - årsager og løsninger.

Udgivet 10. marts 2021.

Skrevet af Jolanta Emilia Skowronska

Jolanta Emilia Skowronska studerer Digital Marketing og er PR praktikant hos Make It Good Again. Hun har en kandidat i Statskundskab, elsker faglitteratur, lange samtaler og yoga. Som miljø entusiast, har hun forberedt en række artikler, der handler om at passe på de ting vi ejer, så vi kan forlænge deres levetid. Hun håber du vil kunne lide artiklerne og finder hendes tips hjælpsomme. Hvis du har nogen spørgsmål til Jolanta, kan du kontakte hende via LinkedIn.

Daglig brug af køleskabet vil før eller senere medføre problemer i funktionaliteten af vores udstyr. Reparation af køleskabe kræver ikke altid hjælp fra en specialist, så det er værd at lære om de mest populære typer fejl og hvordan man afhjælper dem. Du har muligvis ikke brug for professionel hjælp denne gang.

Køleskabet køler ikke godt.

Af og til køler køleskabet ikke godt. Hvad skal man så gøre? Der kan være mange grunde til dette, så du skal først finde årsagen og verificere:

  • Placering af enheden - hvis køle-fryseskabet er placeret i nærheden af varmekilder eller et sted med stærkt sollys, skal det helst omarrangeres.
  • Madtemperatur - en stor mængde varme madvarer, der er anbragt i køle-fryseskabet, svækker sommetider køling. Det er nok at vente 2-3 timer på, at maden er afkølet, inden du sætter det i køleskabet.
  • Luftcirkulationen bag på enheden - luftcirkulation bag på køleskabet må ikke blokeres. Flyt udstyret væk fra væggen, så afstanden mellem køleskabet og væggen er mindst 30 centimeter.
  • Luftcirkulation inde i køleskabet - det sker, at maden sætter sig fast på bagvæggen. Derfor skal du flytte produkterne væk fra den, for at muliggøre korrekt cirkulation inde i apparatet.
  • Problemer med døren - åbne døre kan indikere at du skal kontrollere tætningen eller at du skal begrænse frekvensen af åbninger af døren.

Køleskabet er stoppet med at køle af.

Der er tidspunkter, hvor køleskabet er stoppet helt med at køle af. Årsagerne til dette kan være følgende:

Beskidt kondensator. Kondensatoren i køleskabet findes normalt på bagsiden, selvom nogle af modellerne har den monteret i bunden af udstyret. Denne kølekomponent er ansvarlig for at sprede varmen, så køleskabets interiør kan køle af. Hvis køleskabets kondensator er snavset, påvirker det enhedens ydeevne negativt og til at køle mindre godt af. En meget snavset kondensator gør endda nogen gange, at udstyret helt holder op med at udføre sin funktion. Så husk at rengøre kondensatoren regelmæssigt.

Beskadiget fordamper motor.

En beskadiget blæsermotor betyder i praksis, at der tegnes kold luft i fryser- og køleskabskammeret. Dette skyldes, at denne delkomponent er ansvarlig for køling igennem køleskabet. Under sådanne omstændigheder fungerer både køleskabet og fryseren ikke korrekt.

Nogle modeller er udstyret med mere end en blæsermotor. Så der kan være situationer, hvor køleskabet ikke virker, og fryseren fungerer effektivt. Hvad skal jeg gøre i en situation, hvor køleskabet køler ned, og fryseren ikke fryser? Bekræft fejlen ved at flytte blæserens propel. Hvis det er umuligt for den at rotere frit, skal du med stor sandsynlighed udskifte den.

Beskadiget Klixon. Hvis dette er tilfældet opretholder køleskabet ikke en acceptabel lav temperatur. Kontroller, at kablet ikke er ødelagt, og om kontakten er tilsluttet korrekt. Dette er en alvorlig mangel, så det er bedst at finde en reparatør i dette tilfælde.

Defekt temperaturføler/sensor. Sensoren bruges ikke kun til at overvåge temperaturen i køle-fryseskabet, men også til at overføre læsning til kontrol modulet. På dette grundlag justeres kompressor- og blæserens strømforsyning af kontrol modulet. I tilfælde af en temperatursensor fejl, tændes de omtalte komponenter ikke på det rigtige tidspunkt, og køleskabet opretholder ikke den rigtige lave temperatur.

Brug et multimeter for at afgøre dette. Sensor modstanden skal variere på samme vis som temperaturen inde i enheden. Hvis dette ikke er tilfældet, skal du udskifte den. Gør det selv, eller lad en reparatør gøre det for dig.

Underlige lyde.

Hyppige køleskabs problemer inkluderer mærkelige lyde fra dem. Støj er en anomali, der ikke er værd at undervurdere - jo hurtigere du opdager en fejl, jo mindre koster det at rette op på den. Dette kan skyldes:

  • Forkert vinkel af vores udstyr - køleskabet står ikke ret.
  • Kontakt med møbler eller anden hardware.
  • Beskadiget invetar - det skal udskiftes med et nyt.

Mangel på lys.

Vi tager ofte let på, hvis lyset ikke længere fungerer i køleskabet. Hvis det går ud? Den eneste grund kan være en blæst pære, som vi let kan udskifte os selv. Men der kan opstå situationer, hvor det er tegn på noget mere alvorligt.

Når vi opdager at køleskabet mangel på lys, ikke er et spørgsmål om en blæst pære? Kontrollér:

  • Om udstyret er tilsluttet korrekt til strømforsyningen, og at kablet ser fint ud.
  • Om termostaten er korrekt indstillet (dvs. i en position større end 0).

Hvis alt ser ud som det skal, skal du finde en professionel, der kan kigge på og vurdere problemet.

Regelmæssig vedligeholdelse.

Regelmæssig vedligeholdelse giver dig mulighed for at holde dit udstyr i en ordentlig stand, så det kan tjene dig i længere tid. Jeg præsenterer dig for en liste over ting, der er værd at være opmærksom på, når du bruger køleskabet. På den måde beskytter du udstyret mod skader og giver samtidig bedre opbevaringsforhold for din mad.

Vask af køleskabet. Køleskabet skal vaskes regelmæssigt. Husk at vaske hele køleskabet indvendigt. Alle hylder og kurve og køleskabets yderside. Kondensator bør ikke glemmes. På grund af opbevaring af mad skal køleskabet vaskes med blide rengøringsmidler. Læs konkrete tips fra producenten af dit produkt.

Afrimning. Et yderst vigtigt punkt for pleje af køleskabet er afrimningen. Det er værd at bemærke, at et islag på fem millimeter i fryseren resulterer i større energiforbrug - op til 10%. Det rådes at afrime mindst én gang om måneden. Problemet med afrimning gælder ikke for dig, hvis du har et køleskab med No Frost. Dette system forhindrer nedfældning af frosten.

Den rigtige temperatur. Det er vigtigt at sikre sig den rigtige temperatur. Om sommeren skal afkøling være stærkere, og om vinteren mildere. Den gennemsnitlige temperatur i køleskabet skal være 5 grader og i fryseren -18. Det er afgørende at opretholde temperaturen på et passende niveau, fordi en højere temperatur forårsager at maden bliver dårlig.

Pas på pakningen. Den korrekte tætning i køleskabet sikrer en god isolering. God isolering stopper den varme luft, fra at komme ind i køleskabet. Den bedste måde at kontrollere tætheden af vores køleskab på er ved brug af et almindeligt papir. Det skal indsættes mellem pakningen og kanten af køleskabet og døren. Hvis vi frit kan flytte papiret, er det et tegn på, at pakningen er ved at være gammelt.

Hvis du følger ovenstående råd, bør du undgå hyppige problemer med køleskabet. Men sker der noget uventet, tøv ikke med at oprette din reparation og få bud fra vores reparatører.

Lad os sammen gøre op med køb-og-smid-væk-samfundet.