Tilbage til inspiration

Beskyt dine højttalere mod skade

Udgivet 27. januar 2021.

Skrevet af Jolanta Emilia Skowronska

Jolanta Emilia Skowronska studerer Digital Marketing og er PR praktikant hos Make It Good Again. Hun har en kandidat i Statskundskab, elsker faglitteratur, lange samtaler og yoga. Som miljø entusiast, har hun forberedt en række artikler, der handler om at passe på de ting vi ejer, så vi kan forlænge deres levetid. Hun håber du vil kunne lide artiklerne og finder hendes tips hjælpsomme. Hvis du har nogen spørgsmål til Jolanta, kan du kontakte hende via LinkedIn.

Store følelser følger altid med et køb af nyt hi-fi udstyr. Efter den første eufori, der følger med at lære om mulighederne udstyret medbringer, ved man at det er det værd at overveje, hvordan man tager sig af det, så det kan tjene os i mange år fremover. Normalt er det måden apparatet behandles på, der er ansvarlig for højttalernes fejl. Det er ekstremt sjældent årsagen ligger hos producenten. Så hvad er det, der skader højttalerne?

Forkert installation og placering.

Først og fremmest skal du huske, at elektronik ikke må installeres på fugtige og solrige steder. Når du placerer elektroniske enheder i et skab, skal du sørge for, at luften strømmer frit for at forhindre overophedning. I tvivlstilfælde kan du spørge sælgeren til råds og følge producentens anbefalinger, som findes i betjeningsvejledningen, der følger med udstyret. Ofte er der angivet en minimumsafstand, der skal holdes fra de nærmeste overflader.

For høj musik = overophedning.

højttalere til brug derhjemme, har andre belastningspunkter end professionelle højttalere. De er ikke tilpasset til lang og høj afspilning. Hvis du lytter til musik for højt, vil den del af højttaleren, der er ansvarlig for de høje toner, blive beskadiget. Nogen gange kan det endda også gå ud over Crossoveren (modul i søjlen med elektroniske elementer, spoler / modstande / kondensatorer). Crossoveren er ansvarlig for at matche signalet til de relevante højttalere, f.eks. lave toner til wooferen. Hvis du lytter til musik ved høje lydstyrker i kort tid, kan højttalerne forvride lyden. Dette sker på grund af en overophedet stemmespole i højttaleren, som svulmer op (mere præcist lak og lim, der holder stemmespolen) og derefter gnide mod væggene i det hul, den ligger i. Den nævnte spole kan brænde under ekstremt høj afspilning, og dens meget høje temperatur kan deformere membranen. Desværre er der ingen klar indikation af dette problem. Det er bedst at lytte nøje til dine højttalere og individuelt vurdere deres evne til at spille hårdt og allerede ved de første deformationer - skrue ned.

Overdrive og forstærker.

Hver strømstød leverer fuld effekt til positionen af potentiometer-knappen. Potentiometeret er ikke forstærkerens strømkontrol, men kontrollen af lydstyrken for den musik, du lytter til. Forstærkerens effekt på et givet tidspunkt afhænger af musiktypen. At lytte til en sanger med en akustisk guitar er ikke det samme som at lytte til et symfoniorkester eller et hardrock-band. At lytte til stille fragmenter højt resulterer ikke i, at forstærkeren leverer helt vildt meget strøm. Samtidig kan energisk musik let forårsage forvrængning. Dvs. give meget øjeblikkelig strøm til højttalerne og som konsekvens af det overophede højttaleren. Paradoksalt nok, jo svagere forstærkeren er, jo lettere er det for højttaleren at gå i overdrive.

Hvis du vil bruge en forstærker, anbefaler jeg den mest basale beskyttelse mod overspænding, som er en overspændingsbeskytter. Overspændingsbeskyttere omdirigerer elektricitet over en bestemt spænding til jorden, så den ikke rammer det elektroniske apparat, der er tilsluttet overspændingsbeskytteren. En mere avanceret mulighed er en Power Conditioner, der udjævner mindre fald og stigninger i elektricitet strømningen, der regelmæssigt forekommer i din husholdning. Power Conditioner er næsten altid udstyret med overspændingsbeskyttere.

Uskyldige fald.

Ikke alle er opmærksomme på, at højttalernes defekt kan skyldes, at udstyret blev tabt eller kastet rundt under transport. Et fald betyder ikke nødvendigvis beskadigelse eller ridser af højttaler skabet. Belægningen kan skrælle af, eller der kan dannes en revne, der gør det muligt for luft, komprimeret af højttaleren, at passere igennem og skabe en rasling i apparatet. Det sker, at et fald bryder højttaler magneten, hvilket får membranen til at immobilisere, som resulterer i ingen lyd, eller at den afspiller meget lavt. Dette kan let kontrolleres, ved at prøve at flytte membranen. Limen, der bruges til at lime magneten, falder ikke af, af sig selv.

Støv

Rengør dine højttalere regelmæssigt og klogt. Støv er dine højttaleres fjende nummer ét og kan ændre højttalernes ydeevne drastisk. Brug fra tid til anden støvsuger eller mikrofiberklud for at sikre, at dine højttalere er støvfrie. Glem alt om flydende rengøringsmidler, da dette kan gøre skade på apparatet.

Hvis du har problemer med dine højttalere - opret din reparation, og vælg den bedste reparatør for dig.

Lad os sammen gøre op med køb-og-smid-væk-samfundet.