Tilbage til inspiration

Juleguide - bæredygtige gaver

Udgivet 05. december 2021.

Skrevet af Sara Mandrup Holt

Sara er stifter og ejer af Make It Good Again. Ud over at hun arbejder på at fremme den grønne omstilling gennem sit arbejde, bruger hun også meget tid på at tænke over, hvordan hun kan gøre sin hverdag mere bæredygtig. Hun elsker at inspirere folk og hun håber derfor at hendes overvejelser kan hjælpe andre. Hvis du har nogen spørgsmål til hende, kan du kontakte hende via LinkedIn.

Nogen elsker at give gaver, nogen elsker at få gaver, og andre vil helst være helt fri fra gaveræset. Men én ting er sikkert: der bliver købt RIGTIG mange gaver op til jul og det sætter sit aftryk på klimaet. Vi vil hjælpe dig til at minimere dit aftryk i år, ved at give dig nogle idéer til mere bæredygtige julegaver.

Forberedelse

Forventningsafstemning

Det er okay at spørge hvis du er i tvivl. Det godt være lidt akavet at snakke om, hvad forventningerne er når det kommer til gaveindkøb. Men bare det, at tage snakken med dine nærme, kan have enormt positiv effekt på aftrykket af dit julegavekøb. Nogle af de ting man kan overveje at vende med hinanden, er:

  • Kunne det være en god idé at droppe gaverne til hinanden helt?
  • Kan I aftale at gaverne skal være brugte eller i hvert fald bæredygtige?
  • Måske kan man gå sammen flere om én stor gave i stedet for mange små?

Din egen ønskeliste

Det er selvfølgelig oplagt at tænke over de gaver man selv ønsker sig. Så kan du nemlig sikre dig, at de gaver du får ikke har en negativ påvirkning. Vi vil først og fremmest foreslå dig at kigge på nedenstående punkt angående ‘bæredygtige gaveidéer’, hvis du mangler inspiration.

69 % af danskerne ville være mere tilbøjelige til at købe genbrugsgaver, hvis det stod på ønskesedlen, at det måtte være brugt. Så hvis du er okay med at få brugte gaver, skal du endelig også huske at gøre opmærksom på det. Hvis det kun er nogle af gaverne, du er okay med bliver købt brugt, så notér det ved dem specifikt.

Brug gerne julen til, at skaffe dig de ting du står og mangler. Hvis det er noget du ikke nødvendigvis behøver at købe i morgen, kan du ligeså godt lade andre købe det til dig. På den måde køber de noget, der alligevel var indgået i dit forbrug.

Hvis du vil gøre en ekstra indsats for at sikre, at din ønskeliste ikke bare bliver fyldt med nice-to-have ting, og sidste-øjebliks-ønsker, kan du være på forkant med at lave listen. Du kan vælge at være i gang med din ønskeliste hele året. Hvis du har et dokument på din computer eller bruger Ønskeskyen, kan du notere ønsker, når du finder noget du gerne vil eje. Når det så nærmer sig jul (eller din fødselsdag), kan du genbesøge ønskesedlen og fjerne de ting der ikke længere er relevante. På den måde undgår du også en masse impulskøb i løbet af året.

Bæredygtige gaveidéer

Køb brugt

Hvis du vil sørge for at der slet ikke sættes et aftryk gennem de gaver du køber, er din bedste mulighed nok at købe brugt. Sørg for, først at sikre dig, at modtageren ikke har noget imod at modtage brugt. Hvis du giver en brugt gave til en, der egentlig ikke vil have det, er der risiko for at det bliver smidt ud, og så kan det være lige godt. Du kan købe brugt fra private personer, på dba, Facebook Marketplace, Trendsales osv. Men du kan også vælge at købe brugt fra virksomheder, såsom Bluecity, Greenmind, Zalando Preowned, Nakd Circle m.fl. På den måde har modtageren mulighed for at returnere varen, som kan være en af de barrierer, der normalt holder folk fra at give brugte gaver.

Din tid

Er du god til at være kreativ eller praktisk med dine hænder? Så er der måske mulighed for at du kan give en personlig og hjemmelavet gave. Måske kan du bygge eller restaurere et møbel, strikke eller sy noget lækkert tøj, eller male et flot maleri? Tænk over hvad du kan gøre, og hvad der normalt falder i modtagerens smag, og gå videre derfra.

Det kan også være at modtageren har nogle praktiske opgaver i hjemmet, der skal ordnes, men som de ikke selv kan klare. Måske er det på tide at de får malet carporten, fikset et par låger i køkkenet eller måske skal de bruge hjælp i haven til foråret? I så fald kan du give din tid i gave og hjælpe dem med at få ordnet de løse ender. Det vil de uden tvivl blive glade for.

Reparationer

Dette kan godt falde sammen med ovenstående punkt. Har modtageren noget, de holder af, der gået noget i stykker, som du kan fikse? I så fald er det en oplagt gave at give.

Hvis ikke du selv kan fikse ting, kan du jo også give en professionel reparation i gave. Vi kan i hvert fald hjælpe dig med at skaffe tilbud. Opret din reparation her.

Oplevelser og gavekort

Der er nogle gaver, der bare skal købes hurtigt. Især hvis man har ramt den 23. december og stadig mangler halvdelen af dit gaveindkøb. Hertil er oplevelsesgaver og gavekort jo genialt! Det er nemt at skaffe og som regel også godt modtaget. Det er klart at ikke lige alle oplevelser og gavekort er lige bæredygtigt at give i gave.

Når du giver oplevelser, foreslår vi at du holder dig fra udlandsrejserne, og i stedet fokuserer på noget af det der kan laves i Danmark. Det kan være et kroophold, en massage, et restaurantbesøg eller en paddle board lektion. Mulighederne er mange.

Hvis du vil give et gavekort, der ikke er til en oplevelser, foreslår vi dig at købe gavekort til lokale forretninger frem for store kæder. Du har også mulighed for at give gavekort til genbrugsbutikker, såsom Røde Kors eller dagligvarebutikker.

Bæredygtigt produceret og kvalitet

Hvis du skal købe fysiske ting, og det ikke må være brugt, opfordrer vi dig stærk til at tænke over produktionen af produktet. Er materialet og designet af ordentlig kvalitet, som holder i mange år? Er det blevet produceret med omtanke for miljø og mennesker? Er produktet blevet produceret lokalt og kan du stå inden for forhandleren?

Disse er nogle af de spørgsmål du kan stille dig selv, for at sikre at produktet er ansvarligt produceret. Støt også meget gerne de lokale små butikker. De bliver uden tvivl mere glade for dit køb, end store kæder.

Ting der gør hverdagen mere bæredygtig

Noget andet du kan tænke over, hvis du gerne vil købe en fysisk ubrugt ting, er at købe ting der gør hverdagen mere bæredygtig. Det kan på sigt være med til at nedsætte modtagerens co2-aftryk og ressourceforbrug.

Det kan være en termokande, genanvendeligt køkkenrulle, isterningbakker, genanvendelige sugerør, eller hvad der nu ellers er relevant for modtageren.

Du kan finde inspiration på nogle af disse webshops, som sælger bæredygtige hverdagsprodukter: simpelt.dk, naturalliving.dk, thezerowasteshop.dk

Det er vigtigt, hvis du vælger at gå denne vej, at det er noget du regner med modtageren gerne vil bruge og ikke blot køber det, fordi du synes det er en god idé. For ellers vil det i sidste ende ikke hjælpe.

Klimakompensation

Skal du købe gave til en “som har alt” og aldrig ønsker sig noget konkret. Hvis ikke nogle af ovenstående forslag har hjulpet dig nærmere til at finde en gave til dem, foreslår vi dig at købe dem lidt klimakompensation. Det kan godt virke som en lidt provokerende gave, så du skal selvfølgelig tage højde for hvordan det vil modtages.

Det er lidt af en jungle at vælge mellem projekter, der kan klimakompensere og også svært at vide om det er troværdigt. Vi foreslår dig at gå efter projekter der har certifikatet Verified Carbon Standard (VCR) eller WWF’s Gold Standard.

Har du nogen som du egentlig ikke har en aftale om at give en gave til, men du alligevel gerne vil give en lille symbolsk gave til? Så kan du plante et træ i deres navn.

Indpakningen

Vi kan ikke være de eneste, der synes det er fjollet at købe noget, der belaster klimaet, bare for at blive smide det ud. Hver jul bruger danskerne 825 ton gavepapir. For at producere det, kræver det 891 ton træ, 77.577 ton vand og 837 ton kemikalier. Så måske kan du godt undvære at pakke gaverne ind i det flotte glatte papir dette år?

Brug det du har

Når man gerne vil ændre sine vaner til noget der er mere bæredygtigt, kan man godt have lyst til at skaffe sig af med det “ikke-bæredygtige” restmateriale man har tilbage. Det skal du ikke gøre. Hvis du stadig brænder inde med noget normalt gavepapir, skal du endelig bruge det først. Har du ikke noget gavepapir, kan du kigge på om du skulle have andet restpapir liggende. Fra aviser, magasiner eller andet. Hvis du er bange for at det ikke kommer til at se flot ud, foreslår vi dig at finde inspiration på nettet. Her er et eksempel med en video, hvor, der bruges avispapir.

Bæredygtigt gavepapir

Den ændring, der nok er mest spiselig, hvis du har lidt svært ved at slippe den traditionelle løsning, er at vælge gavepapir, der ligner, men er mere bæredygtigt. Vælg noget genbrugspapir, som ikke er overfladebehandlet, så det kan genbruges igen.

EVERWRAP

Har du hørt om Everwrap? Everwrap er lavet af plastik og er yderst slidstærkt, så det kan benyttes igen og igen, uden at blive grimt. Det vurdéres at kunne bruges i 50 - 100 år.

Du skal selvfølgelig huske at informere modtageren om at de kan genbruge arket, ellers skal du spørge om du selv kan tage det med hjem igen.

Stof

Stofindpakning bliver mere og mere populært for hvert år. Det er også super smart, og godt for miljøet at bruge. Især vinder den japanske indpakning metode Furoshiki frem, som den helt store trend. Det er nemlig en nem, unik og pæn måde at pakke gaver ind på. Samtidig er det et nudge, der også kan få dem man giver sine gaver til, til at tænke over deres gaveindpakning. Du kan se en video med Furoshiki her, eller selv undersøge det nærmere.

Gavepynten

Når vi skal pynte julegaverne, gør vi det som regel med skinnende gavebånd. Men som du måske har regnet ud, er det ikke særlig godt for miljøet. Ligesom med gavepapir, skal du selvfølgelig bruge de rester du har tilbage. Hvis du er “løbet tør” foreslår vi dig dog at kigge mod andre løsninger. Der er mange der er begyndt at kombinere det brune gavepapir med en stofsnor, for at få et naturligt og simpelt look.

Derudover når du skal pynte dine gaver, foreslår vi at du benytter naturen. Et stykke gran eller tørret appelsin, kan for eksempel se super flot ud!

Bonustip

Kalendergaver

Kalendergaver er ofte små stykker legetøj, der bliver masseproduceret i Kina. Undgå meget gerne disse og overvej at købe kalendergaverne brugt. Du kan også overveje om du i stedet for at købe en lille ting til hver dag, skal købe fire store som adventsgaver i stedet.

Ryd op derhjemme

Sandsynligheden for at du får et par ekstra ting til jul, er ret stor. Med det i mente, kan det en god idé at rydde ud i dine gamle ting, for at sikre du har plads. Især med legetøj er dette tilfældet. Du kan eventuelt tage en oprydning session med dit barn i god tid inden jul, så deres værelse er klar til at rumme nyt legetøj. Vi foreslår selvfølgelig at du donerer tingene til genbrugsbutikker, som Red Barnet eller Mødrehjælpen. Der er også steder, der i julen indsamler brugte ting, som gives videre i gave til folk uden midlerne til selv at købe.

Brug egne shoppingnet

Når nu du alligevel er i gang med at handle bæredygtigt, kan du jo ligeså godt gøre det fuldt ud. Tag dine egne shoppingnet med, når du skal ud og købe dine gaver, i stedet for at modtage plastikposer.

Vær opmærksom på sortering af gavepapir

Vidste du at gavepapiret ikke hører med i papirsortering? Selvom bæredygtig gaveindpakning bliver mere og mere populært, kan du nok ikke helt undgå det klassiske farverige gavepapir. Og det klassiske gavepapir er ofte overfladebehandlet, for farvet og har små fibre, der gør at det ikke kan genanvendes. Derfor skal det i restaffald. Det samme skal gavebåndet.

Lad os sammen gøre op med køb-og-smid-væk-samfundet.

God jul.